Du visar för närvarande STEX lämnar inget åt slumpen
STEX Utredare tjänstekort

STEX lämnar inget åt slumpen

Bedragaren vill åt pengar och information. Stockholms Exekutionsservice hjälper företag med risk- och sårbarhetsanalyser samt bakgrundskontroller. Företaget har en av branschens mest erfarna utredare.

Bedrägerier mot företag och organisationer har aldrig varit så omfattande som idag. Vet ni som företag vem ni anställer eller tar in som konsult? Vet ni vilka ni gör affärer med? Många är duktiga på den externa säkerheten, men betydligt sämre på den interna. I samband med sviktande bakgrundskontroller blir infiltratörer allt vanligare.

      – Det gäller att stoppa dem i tid, innan företaget lider ekonomisk skada, säger Margaretha, VD på Stockholms Exekutionsservice.

Stockholms Exekutionsservice hjälper företag med risk- och sårbarhetsanalyser samt bakgrundskontroller. Gäller det återtag har de en av branschens bredaste kompetenser. De har jobbat med obeståndsrätt, återtag och bedrägeriutredningar sedan 90-talet. VD Margaretha är jurist i grunden. Hon har lång erfarenhet från obeståndsvärlden och har jobbat inom bank, kronofogden och inkassobolag.

      – Vad händer när banker eller finansbolag inte får betalt för sin bil, maskin eller andra varor som har leasats eller köpts på kredit? Avtalet sägs upp och objekten ska återlämnas till kreditgivaren. Vi åker ut på spaningsuppdrag åt försäkringsbolag som misstänker bedrägeri, kontaktas av banker och finansbolag som vill återta bilar eller andra typer av maskiner, säger Margaretha.

Utredarna Anna och Andreas har sammantaget fyrtio års erfarenhet från bevaknings- och säkerhetsbranschen. Anna föreläser om säkerhet, bakgrundskontroller och pågående dödligt våld – även kallat PDV.

      – Det kan hända att personen har genomgått en skilsmässa eller drabbats av dödsfall, alternativt att företaget har gått i konkurs. Man kan helt enkelt inte betala. Banker och finansbolag brukar vara schyssta och ge personen en möjlighet att betala ikapp, men det är inte någon självklarhet och varje fall bedöms enskilt efter omständigheterna, säger utredaren Anna.

Branschen, berättar utredaren Andreas, är mycket tuffare idag. Från att tidigare ha handlat mer om begränsade möjligheter till återbetalning, till att röra organiserad brottslighet och kriminell infiltration. För några år sedan utgjorde komplicerade ärenden 20 procent och resterande var enklare, idag är det tvärtom. Andreas har mångårig erfarenhet från Försvarsmakten och säkerhetsbranschen med särskild inriktning på personskydd.

      – Det krävs mer av oss som jobbar inom branschen. Vi måste kunna läsa av människor, ha fingertoppskänsla, fördjupa oss mer i ärendena och vara beredda på att vad som helst kan hända när vi åker ut för en personlig kontakt. Många gånger åker vi ut flera gånger, till olika adresser. Det är många som är folkbokförda på en adress men som inte bor där trots att det är lag på detta sedan 1 juli 2018, säger Andreas.

      – Vi måste vända på varenda sten. Ibland hamnar vi utomlands eller möter personer från grovt kriminella organisationer. Som en seriös part till våra kunder, går det inte längre att sitta bakom en telefon eller en skärm och hoppas på att pengarna ska komma in, säger Anna.

Antalet större och dyrare maskiner som försvinner ökar. Vid en fjärdedel av alla konkurser kan det finnas en misstanke om bedrägeri bakom. Stockholms Exekutionsservice har löpande kontakt och samarbete med polis, såväl nationellt som internationellt.

      – Företag bör bli mer medvetna om riskerna med att låta fel människor ta del av deras interna information. Låt oss komma in innan något händer. Finns det varningstecken – hittar vi dem, säger utredaren Andreas.